Superfood
Šljive
Sočne, jarko obojene šljive prepune su prirodnih šećera i antioksidanasa koji se bore protiv bolesti. I svježe i suve šljive ukusno su i prirodno sredstvo za ublažavanje različitih tegoba, a savršene su za užine ili slatke dodatke predjelima, glavnim jelima ili desertima zbog izuzetno malog broja kalorija.
Koja ljekovita svojstva imaju šljive?
Vitamin C za imunitet
Šljive su dobar izvor vitamina C koji utiče na bolju resorpciju gvožđa u organizmu i snaži imuni sistem.
Nizak glikemijski indeks i regulacija šećera u krvi
Zahvaljujući prirodnoj kiselosti, voćnom šećeru i vlaknima, ovi plodovi su sjajna hrana sa niskim glikemijskim indeksom i čudesnom sposobnošću da regulišu šećer u krvi.
Kalijum u borbi protiv visokog krvnog pritiska
Ovo voće je solidan izvor kalijuma, a ishrana bogata kalijumom je povezana sa nižim krvnim pritiskom i rizikom od moždanog udara.
Regulišu probavu
Šljive, i svježe i suve, prava su riznica biljnih vlakana bez kojih ne možemo regulisati probavu, ali i sniziti povišenu masnoću u krvi.
Šljive su hrana za kosti
Sadrže kalijum, vitamin K i boron, što ih čine pogodnom hranom za kosti i mogu pomoći u prevenciji osteoporoze.