Superfood
Laneno sjeme
Korisna svojstva ovog minijaturnog sjemena obrnuto je proporcionalno njegovoj veličini. Sjeme lana je sitno i sjajno, veoma blagog orašastog ukusa i ne sadrži gluten. Zbog visokog sadržaja masti brzo užegne ako ga čuvate samljeveno. Bolje je zato kupiti cijele sjemenke i mljeti po potrebi.
Koje su zdravstvene koristi konzumiranja ovog sjemena?
Lan je odličan kod usporenog rada štitne žlijezde
Sadrži alfa linolensku kiselinu, vrstu omega-3 masti koja je bitna za pravilnu hormonsku ravnotežu i funkciju štitnjače.
Odličan je u borbi protiv visokog pritiska
Sjeme lana takođe je odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), koja je izuzetno važna za regulaciju visokog krvnog pritiska i za zdravlje ćelijskih membrana.
Vlakna zlata vrijedna
Nerastvorljiva vlakna iz lanenog sjemena obebjeđuju optimalan rad sistema za varenje i pomažu u prevenciji zatvora. Takođe, zahvaljujući vlaknima, ovo sjeme je odličan čistač lošeg holesterola iz krvi.
Dobre masnoće snižavaju šećer u krvi
Svakodnevna konzumacija lanenog sjemena doprinosi snižavanju šećera u krvi, te se preporučuje kod insulinske rezistencije, predijabetesa i dijabetesa tipa 2
Lan je borac protiv Helicobacter pylori
Ukoliko vas muči helikobakterija u svaki kuvan obrok, prije konzumacije, dodajte kašiku mljevenog lana, čime ćete doprinijeti učinkovitijoj borbi protiv ove bakterije.