Superfood
Kurkuma
Kurkuma, začin koji kariju u prahu daje prepoznatljivu žutu boju, dobija se mljevenjem korijena istoimene biljke. Ukusom podsjeća na biber, narandžu i đumbir. Uvođenje kurkume u svakodnevnu ishranu može imati višestruke koristi po zdravlje.
Pomaže kod helikobakterije
Ukoliko vas muči ova nezgodna bakterija, počnite konzumirati napitke na bazi kurkume, jer će doprinijeti uspješnoj borbi protiv helikobakterije.
Kurkuma je učinkovita kod zamašćene jetre
Antioksidansi u kurkumi podstiču žučnu kesu da proizvodi žuč, koju jetra koristi da bi izbacila toksine. Žuč takođe ima ulogu da podmladi ćelije pa se zbog toga kurkuma dugo koristi u kineskoj medicini kao pomoć u rješavanju problema sa probavom i kod poremećaja rada jetre.
Kurkuma za jake kosti
Fitonutrijenti koji se nalaze u kurkumi pomažu kod jačanja i remodelovanja kostiju, pa se osobama koje se bore protiv osteoporoze preporučuju napici na bazi kurkume.
Borba protiv povišene mokraćne kiseline
Kurkuma je začin koji ima protivupalna svojstva i može pomoći u smanjenju upale uzrokovane visokim nivoom urata.