Superfood
Kupus
Kupus, ali i ostale kupusnjače spadajau u namirnice izuzetno bogate hranljivim materijama i dragocjenim jedinjenjima, koji pomažu u odbrani od različitih oboljenja savremenog čovjeka. Upotrebljava se u svježem, kuvanom ili ukiseljenom stanju, a poznata su i ljekovita svojstva soka od svježeg kupusa. Kako konzumiranje kupusa doprinosi zdravlju?
Antioksidansi kao preventiva od karcinoma
Odavno je poznato da osobe koje jedu mnogo kupusa rijetko oboljevaju od raka debelog crijeva, a redovna konzumacija može da preduprijedi i karcinom dojke i prostate.
Dragocjena vlakna
Kupus je pun nerastvorljivih vlakana koja pomažu kod zatvora i poboljšavaju probavu.
Antocijani za manje šećera u krvi
Crveni kupus obiluje antocijanima, prirodnim pigmentima koji, u skladu sa novim istraživanjima, podstiču proizvodnju insulina i snižavaju šećera u krvi.
Vitamin C za bolji imunitet
Sve vrste kupusa, a naročito prokelj sadrži značajnu količinu vitamina C koji pomaže u funkcionisanju imunog sistema i odbrane od virusa i drugih infekcija.
Sok od kupusa kao lijek za stomak
U narodnoj medicini sok od svježeg kupusa se koristi za liječenje čira na želucu, kod upale debelog crijeva i veom je učinkovit kod helikobakterije.
Kupus kao lijek kod hipertireoze
Ukoliko imate ubrzan rad štitne žlijezde svakodnevno jedite kupus, ali i ostale kupusnjače, jer mogu spriječiti štitnjaču u proizvodnji viška hormona.