Superfood
Kopriva
Kopriva je veoma cijenjena ljekovita biljka. Po svojoj hranljivosti mjeri se sa mahunarkama. Blagotvorna svojstva ne gubi zaleđivanjem, pa tako je možete sačuvati, i tokom cijele godine konzumirati kroz čorbice i čajeve.
Stara ruska izreka kaže da jedna kopriva zamjenjuje sedam ljekara, a nadalje pročitajte koje sve zdravstvene koristi imamo od ove čudesne biljke.
Jačanje organizma
S obzirom da obiluje vitaminima i mineralima, odličan je izbor za brz oporavak poslije bolesti. Mlada kopriva jedan je od najbogatijih prirodnih izvora C vitamina, a i sadržaj vitamina A je visok, što sa svoje strane doprinosi jačem imunom sistemu.
Lijek kod anemije
Kopriva je bogata mineralima, a naročito gvožđem, te se iz tog razloga preporučuje kod malokrvnosti.
Velika je pomoć kod urinarnog trakta
Pomaže kod upala mokraćnih kanala, spriječava nastanak pijeska i kamenca u bubregu i mokraćnoj bešici.
Poboljšava rad jetre
Svakodnevno konzumiranje ove čudesne biljke pomažemo jetri da se riješi toksina koje unosimo kroz hranu i piće.
Dijabetičari je mogu slobodno koristiti
Pošto kopriva smanjuje nivo šećera u krvi, preporučuje dijabetičarima , a poželjno da se u svakodnevnoj ishrani nađe i kod osoba koje imaju insulinsku rezistenciju, kao i onih koji se nalaze u fazi predijabetesa.