Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina u svijetu. Odlično se slaže i u slatkim i u slanim jelima. Pored toga što je začin koji daje „punoću“ svakom jelu, on je i jedan od najljekovitijih začina. Brojne su zdravstvene prednosti svakodnevnog…
Kurkuma
Kurkuma, začin koji kariju u prahu daje prepoznatljivu žutu boju, dobija se mljevenjem korijena istoimene biljke. Ukusom podsjeća na biber, narandžu i đumbir. Uvođenje kurkume u svakodnevnu ishranu može imati višestruke koristi po zdravlje. Pomaže kod helikobakterije Ukoliko vas muči ova…
Šljive
Sočne, jarko obojene šljive prepune su prirodnih šećera i antioksidanasa koji se bore protiv bolesti. I svježe i suve šljive ukusno su i prirodno sredstvo za ublažavanje različitih tegoba, a savršene su za užine ili slatke dodatke predjelima, glavnim jelima ili…
Đumbir
Ovaj mirisan čvornovati korijen već vijekovima ima zapaženu ulogu u azijskoj i indijskoj medicini, prvenstveno kao probiotik. Prodaje se kao svjež korijen, u vidu praha, konzerviran ili kandiran i u svim oblicima ima specifičan miris. Potrudite se da se đumbir nađe…
Kim
Pretpostavlja se da je ovo najstariji začin na svijetu. Odavnina se koristio kao dodatak jelima jer njegova blaga gorčina pomaže u ujednačavanju ukusa. Vremenom su otkrivena i njegova ljekovita svojstva koja daju nemjerljiv doprinos našem zdravlju. Poboljšava varenje Biljna vlakna koja…
Laneno sjeme
Korisna svojstva ovog minijaturnog sjemena obrnuto je proporcionalno njegovoj veličini. Sjeme lana je sitno i sjajno, veoma blagog orašastog ukusa i ne sadrži gluten. Zbog visokog sadržaja masti brzo užegne ako ga čuvate samljeveno. Bolje je zato kupiti cijele sjemenke i…
Orašasti plodovi
Često anatemisano zbog visokog sadržaja masti i kalorija, jezgrasto voće je povratilo ugled nakon istraživanja koja hvale njegova fitojedinjenja i mononezasićene masti. Neka vam svakodnevna navika bude da jedete po šaku orašastih plodova (badema, lješnjaka i raznih vrsta oraha) i tijelo…
Kopriva
Kopriva je veoma cijenjena ljekovita biljka. Po svojoj hranljivosti mjeri se sa mahunarkama. Blagotvorna svojstva ne gubi zaleđivanjem, pa tako je možete sačuvati, i tokom cijele godine konzumirati kroz čorbice i čajeve. Stara ruska izreka kaže da jedna kopriva zamjenjuje sedam…
Susam
Možete li pretpostaviti koliko su zdrave ove male sjemenke? Kada pročitate koje koristi daju zdravlju, shvatićete da je prava šteta koristiti ih samo kao gastronomski užitak. U svakodnevnu ishranu uvrstite susam i imaćete višestruke koristi kao što su: Poboljšanje lipidnog statusa…
Limun
Iako će vam i na sam pomen limuna zbog njegove kiselosti poći voda na usta, jedite limun kad god možete. Ovo voće sadrži značajnu količinu hranljivih sastojaka i mikroelemenata da se sa pravom može nazvati superhranom. Kada kažemo limun pomislimo na…