Pravilnom ishranom mogu se zadovoljiti sve potrebe organizma za vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima. Međutim, ubrzani tempo života koji svi imamo dovodi do nepravilne ishrane usljed koje organizam ostaje bez mikroelemenata koji su neophodni za očuvanje zdravlja.
Vitamini - velika važnost malih stvari
Potrebno je da kroz ishranu unesemo 14 vitamina koji su podijeljeni u dvije grupe, zavisno od toga da li su nam za njihovu apsorpciju potrebni voda ili masti.
Vitamini koji se dobro rastvaraju u vodi su hidrosolubilni vitamini, ne rastvaraju se u mastima, termolabilni su i nestabilni na promjene Ph sredine. Nepažljivom termičkom obradom može doći do razaranja ili do maksimalnog gubljenja ovih vitamina. Gubici tokom kulinarske pripreme hrane zavise od vrste i sastava namirnica, količine vode koja se dodaje pri kuvanju, termičkog režima, prisustva svjetlosti (da li je posuda poklopljena), da li su dodate alkalije (npr. natrijum-bikarbonat) ili kiseline (npr. sirće) i sl. S obzirom da su rastvorljivi u vodi, organizam ih brzo apsorbuje i višak izbacuje pa nije moguće imati depoe ovih vitamina. U ovu grupu spadaju vitamini B grupe i vitamin C.
Liposolubilni vitamini se ne rastvaraju u vodi, a rastvaraju se u mastima. Termostabilni su i otporni na promjene pH sredine. Dakle, da bi apsorbovali ove vitamine potrebno je da unosimo masti u ishrani. Ove vitamine naš organizam može da skladišti i u slučaju nedovoljnog unošenja kroz ishranu, povlači ih iz depoa. U ovu grupu spadaju vitamini A, E, D i K.
Minerali - velika važnost malih stvari
Od 103 minerala koliko je do sada poznato, čak 80 njih se nalazi u našem organizmu. Minerali su jedni od najvažnijih sastojaka ljudskog organizma i imaju brojne funkcije:
– Pojačavaju čvrstinu i strukturu skeleta, čineći ga jakim i otpornim na mehanička oštećenja;
– Učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i bjelančevina i izgradnji mekih tkiva;
– Održavaju kiselost i baznost krvi i tkiva;
– Štite ćelije od procesa oksidacije i dejstva slobodnih radikala;
– Učestvuju u reakcijama enzimskih sistema, mišićnoj kontrakciji, nervnim procesima, koagulaciji krvi i dr.
Izvor svih minerala je zemljište, iz koga prelaze u vodu i hranu – biljnu i životinjsku. Loša i niskokalorična ishana glavni je uzrok nedostatka minerala u organizmu.
Minerale dijelimo u tri grupe:
- Makrominerali – potrebno je više od 100 mg dnevno: magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfor, kalijum, hlor, sumpor.
- Mikrominerali – potrebno je manje od 100 mg dnevno: cink, jod, gvožđe, fluor, bakar, mangan.
- Minerali u tragovima: selen, hrom, bor, silicijum, molibden, kobalt.