Visceralne masnoće su opasan okidač
Visceralna mast je jedna od tri vrste masnoće u tijelu. Primarno se skladišti ispod mišića, oko organa poput jetre, bubrega, srca, pankreasa. Ovi organi u normalnom stanju nemaju toliko masti i kada se pojavi na njima masnoća to im značajno otežava njihov rad. Višak visceralne masti uzrokuje središnju (centralnu) gojaznost. Ova vrsta masnoće poznata je i kao aktivna masnoća jer može aktivno povećati rizik od mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema.
Mnogobrojne studije su dokazale da je masnoća oko unutrašnjih organa glavni uzrok nastanka kardiovaskularnih bolesti, a povezana je i sa nastankom insulinske rezistencije, dijabetesom tipa 2 i raznim zapaljenskim procesima u tijelu.
Optimalni procenat visceralne masti (u odnosu na ukupnu količinu masti u tijelu) za žene je 2-6 % a za muškarce 4-11%. Ova vrsta masti je u korelaciji sa obimom struka, pa očekujemo da će sa padom obima struka za 5 cm doći do pada visceralne masti za 1%.
Masnoću oko unutrašnjih organa možemo smanjiti uz pravilno kombinovanje namirnica, izbalansiranim obrocima sa dosta vlakana i voća i sa kuvanom hranom bez tijesta i transmasti.